Introductie
Wanneer je traint in welke sport dan ook, is het cruciaal om de hersteldagen tussen sessies niet te verwaarlozen. Dit is essentieel om de homeostase in de fysiologische systemen van het lichaam te herstellen. Met andere woorden, het vult de tijdens de training verloren vloeistoffen aan, herstelt uitgeputte energiebronnen en repareert beschadigd weefsel, waardoor fysiologische waarden zoals lichaamstemperatuur en cardiovasculaire functie terugkeren naar basale niveaus. Voor sporten die dit nastreven, stelt herstel ook in staat om supercompensatie te bereiken, oftewel een toename van spiermassa.
Dit alles moet gebeuren vóór de volgende trainingssessie: herstelprogramma's moeten goed worden ontworpen om de training te maximaliseren en een aanpassingssysteem te creëren.
Actief of Passief Herstel: Wat is het Verschil?
Direct na een trainingssessie is het belangrijk om te genieten van een welverdiende rust om je voor te bereiden op de volgende sessie. Hoe het spierherstel na de training moet worden geconfigureerd, hangt af van een breed scala aan factoren, inclusief het type sport en individuele doelen. Er zijn in wezen twee soorten herstel: actief herstel en passief herstel.
Actief spierherstel omvat het integreren van verschillende laagintensieve fysieke activiteiten, die consistent en cyclisch worden uitgevoerd in verhouding tot intensieve training, om de bloedstroom naar de spieren te bevorderen, het herstelproces te versnellen en de resultaten van de volgende trainingssessie te maximaliseren. Het is geschikt voor capaciteit- en krachttraining van aerobe metabolisme.
Passief spierherstel daarentegen vereist het minimaliseren van fysieke activiteit, waardoor de spieren kunnen rusten. Het heeft de neiging om de hersteltijd en lactaatverwijdering te verlengen, terwijl fosfocreatine sneller herstelt. Het is geschikt voor snelheid, kracht en krachttraining van anaerobe metabolisme.
De Voordelen van het Kiezen voor Actief Herstel voor Hardlopen en Andere Sporten
Gezien de compatibiliteit van het type herstel met bepaalde soorten training, die geen universele wetten zijn maar alleen richtlijnen, laten we analyseren waarom actief herstel na de training zeer gunstig kan zijn voor een atleet:
- Toegenomen Bloedtoevoer: Door minimale inspanning tijdens de actieve herstelfase neemt de bloedstroom naar de spieren licht toe, waardoor meer voedingsstoffen worden aangevoerd en de spierregeneratie verbetert.
- Vermindering van Spierpijn: Spieren die meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen, versnellen het overwinnen van vermoeidheid en pijn, vaak ten onrechte gekoppeld aan melkzuur.
- Verbetering van Stemming en Motivatie: De hormonale afgifte na een trainingssessie, zelfs als deze kort en licht is zoals die welke het actieve herstel kenmerken, heeft een positieve invloed op de stemming.
Geschikte Fysieke Activiteiten Tijdens Actief Herstel
Alles wat licht, repetitief, bijna mechanisch is, maar spieren en gewrichten in beweging zet, is uitstekend voor de actieve herstelfase. Enkele voorbeelden van fysieke activiteiten die dagelijks kunnen worden uitgevoerd, zijn:
- Een lichte wandeling, zonder de 140 slagen per minuut te overschrijden, activeert de spieren met de juiste intensiteit.
- Een yogasessie van 20-30 minuten, vooral ontspannend en zacht zoals yin yoga, wat het extra voordeel heeft dat het de spieren strekt.
- Eenvoudige rekoefeningen, vooral in combinatie met het gebruik van een foamroller om geïrriteerde en overbelaste spieren te masseren.
- Een massage die de bloedcirculatie bevordert, gericht op de gebieden die in de voorgaande dagen zijn getraind.
- Een lichte en dynamische mobility training sessie, die het lichaam voorbereidt op de volgende training en blessures voorkomt.
Actief Herstel Versnellen met RE-CHARGE van FLOKY
Actief herstel kan profiteren van extra ondersteuning die, zonder extra inspanning, de spieren helpt regenereren en voorbereiden op de volgende trainingssessie. Naast kleine maatregelen zoals cooling down, stretching, uitgebalanceerde voeding en een goede hydratatie, komt onverwachte hulp uit de biomechanica, de wetenschap die menselijke beweging bestudeert. Het zijn juist de principes van de biomechanica die hebben geleid tot RE-CHARGE, de specifieke sok voor herstel na training of wedstrijd.
RE-CHARGE biedt een verbeterende en regeneratieve ondersteuning van alle biomechanische functies die verband houden met pezen en spieren van de voet en het been, waardoor de activering van de veneuze terugkeer en een snellere zuurstofvoorziening van de spieren mogelijk wordt. Het helpt bij het elimineren van toxines, het regenereren van spieren en het ontlasten van pezen van overbelasting en ontstekingen. Het biedt stabiliteit, ondersteuning voor de natuurlijke beweging van de voet en een gerichte compressie die diepe adercompressie activeert om toxines te elimineren.