Most common injuries in tennis and how to prevent them

Meest voorkomende blessures in tennis en hoe ze te voorkomen

De tennis is een steeds populairdere sport, niet alleen onder atleten maar ook onder beginners of degenen die op zoek zijn naar recreatie, zowel vanwege de eenvoud van het spel als omdat het een buitengewoon plezierige sport is. Toch brengt het risico op blessures met zich mee.

Een potje tennis vereist namelijk snelle en frequente richtingsveranderingen, evenals herhaalde armbewegingen met het racket: de combinatie van deze activiteiten vereist een goede sportieve voorbereiding, vooral om ongelukken en pijn te voorkomen.

Tennis: Meest Voorkomende Blessures

Blessures bij tennis kunnen van twee soorten zijn: per ongeluk, zoals uitglijden of geraakt worden door een krachtige slag; of het kan een overbelastingsblessure zijn: het intensieve gebruik van het racket en de herhaling van dezelfde bewegingen hebben de neiging de gewrichten, vooral die van de bovenste ledematen, te beschadigen. Hieronder noemen we de meest voorkomende blessures die verband houden met deze sport.

Epicondylitis of Tenniselleboog

Epicondylitis is een typisch probleem bij sporten waarbij een racket wordt gebruikt. In dit geval wordt ontsteking veroorzaakt door overbelasting van de strekspieren van de onderarm omdat de elleboog onder stress staat door de trillingen van het racket, wat leidt tot ontsteking van de pezen. Het is een van de meest voorkomende problemen voor degenen die de sport beoefenen.

Ontsteking van de Rotatormanchet

Het gebruik van de schouder om kracht te genereren in de slag kan leiden tot overbelasting van de rotatormanchet (een spierpeescomplex dat, in synergie met de deltaspier, het optillen en roteren van de arm mogelijk maakt, de schouder stabiliseert en ontwrichting voorkomt). De atletische beweging bij tennis kan de pezen slijten, zelfs leidend tot hun breuk. Schouderontwrichtingen, hoewel niet erg vaak voorkomend, zijn toch mogelijk, vooral bij personen zonder voldoende spierkracht.

Tennis: Polspijn

Ontsteking van de pols komt vrij vaak voor; de pols wordt voortdurend belast door de draaibewegingen die nodig zijn om de bal met het racket te slaan en staat daardoor bloot aan het risico op blessures.

Tennis en Rugpijn: Lage Rugpijn

De speelpositie met een laag zwaartepunt, de draaiingen en plotselinge rotaties tijdens deze sport belasten de wervelkolom en de bijbehorende spiergroepen, wat leidt tot rugpijn. Symptomen zijn zeer gebruikelijk, vooral in het lumbale gebied; ze worden veroorzaakt door zeer snelle bewegingen, met plotselinge stops en starts die de spieren van de onderrug belasten. Spiercontracties zijn ook gebruikelijk in dit gebied.

Ontsteking van de Achillespees

Voortdurende impact met het speeloppervlak, frequente veranderingen van richting en de trillingen van sprongen kunnen de achillespees ontsteken. Dit is een van de meest voorkomende blessures, die pijn en ongemak veroorzaakt.

Enkelverstuiking

Een enkelverstuiking, vergelijkbaar met het probleem met de achillespees, kan worden veroorzaakt door voortdurende en abrupte veranderingen van richting in kleine ruimtes en snelle tijden.

Hoe Blessures in Tennis te Voorkomen

De eerste regel om blessures in tennis te voorkomen, is om de sport pas te benaderen na een adequate sportieve voorbereiding. Dit wordt vaak over het hoofd gezien vanwege de eenvoud van de discipline en het ontbreken van een breed verspreide cultuur van primaire preventie en het belang ervan in de sector van de sportgeneeskunde.

Naast bewustzijn zijn er oefeningen die helpen om de gezondheid van spieren en gewrichten tijdens het tennis te waarborgen.

Tennistraining

Voor- en na-matchtraining is essentieel voor het behoud van welzijn en fysieke gezondheid. Daarom zijn er enkele oefeningen die kunnen worden gedaan om effectief voor te bereiden op sportpraktijken.

  • Hardlopen en Specifieke Oefeningen: Voordat je met de sportieve activiteit begint, is het nodig om enkele minuten te rennen en enkele specifieke oefeningen te doen, zoals passen, om de spieren geleidelijk te activeren en voor te bereiden op samentrekking, waardoor spanningen en blessures worden vermeden.
  • Rekken: Nadat het spel voorbij is, is het belangrijk om enkele minuten te besteden aan stretchen om de gezondheid van spieren en gewrichten te waarborgen, pijnlijke spiercontracties te voorkomen, vooral in het lumbale gebied, veroorzaakt door voortdurende sprongen en speelposities.
  • Spierversterking: Even belangrijk om het risico op blessures te verminderen, zijn spierversterkende oefeningen voor alle delen van het lichaam die het meest worden belast door technische bewegingen en voortdurende richtingsveranderingen, namelijk armen, onderste ledematen en het kerngebied.
  • Proprioceptieve Gymnastiek: Oefeningen voor stabiliteit en proprioceptieve gymnastiek zijn nuttig om balans en coördinatie te verbeteren, waardoor onjuiste bewegingen worden voorkomen.

Kiezen van een Tennisoutfit

Naast training speelt ook de juiste uitrusting een cruciale rol bij het minimaliseren van het risico op blessures. Schoeisel moet vooral geschikt zijn voor de speelomstandigheden: op gras zijn schoenen nodig die uitglijden voorkomen, terwijl voor snelle of harde ondergronden het beter is om te kiezen voor gedempte schoenen.

Bovendien kan men een biomechanische sok dragen om blessures en ontstekingen te voorkomen als gevolg van sprongen, abrupte bewegingen en plotselinge sprints. Bijvoorbeeld, S-MASH is een biomechanische sok die speciaal is ontworpen voor paddle tennis en tennis om stabiliteit voor de voet te garanderen tijdens sportactiviteiten en richtingsveranderingen. Op deze manier kan men spelen en plezier hebben zonder het risico op blessures.

FLOKY heeft ook NO-STRAIN ontwikkeld, een biomechanische sleeve ontworpen om trillingen te verminderen die ontstekingsproblemen en blessures kunnen veroorzaken, bijzonder geschikt voor tennis.

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg toegang tot lanceringen, promoties, nieuws en een exclusieve welkomstkorting van 10%!