Padel is een sport die vriendelijk is voor beginners, plezierig zelfs voor niet-sporters. Het verschilt van tennis, wordt gespeeld in dubbelspel, met onderhands diagonaal serveren en solide muren voor de balterugkaatsing. Ondanks de toegankelijkheid komen veel blessures voor, variërend van accidentele tot overbelastingsblessures, elleboog- of onderrugproblemen tot problemen met de rotatormanchet die knieondersteuning vereist. Blessures kunnen echter worden geminimaliseerd door een goede atletische voorbereiding en gerichte preventieve maatregelen.
De belangrijkste oorzaken van blessures bij padel
Er zijn verschillende soorten blessures gerelateerd aan padel, meestal behandelbaar met manuele therapieën (fysiotherapie, massages) zonder toevlucht te nemen tot medicatie. Elk heeft specifieke onderliggende oorzaken:
- Ongevallen ontstaan door elementen op het veld of willekeurige incidenten, zoals geraakt worden door een bal, botsen met het hek of glas, of per ongeluk jezelf raken met het racket;
- Blessures door overbelasting treden op wanneer gewrichten, spieren en ligamenten niet voldoende zijn getraind om de vereiste inspanning te weerstaan, vooral in een zeer lange wedstrijd of bij frequent spelen binnen een korte periode;
- Blessures gerelateerd aan een gebrekkige technische vaardigheid worden veroorzaakt door onjuiste uitvoering, wat leidt tot gewrichts- of spierblessures, inclusief ernstige gevallen zoals schouderontwrichting bij padel.
- Blessures als gevolg van afwezige of onvoldoende warming-up kunnen resulteren in spierblessures zoals verrekkingen en verstuikingen, bijvoorbeeld een verstuikte enkel.
- Weersomstandigheden spelen een rol en veroorzaken blessures gerelateerd aan natte en gladde banen, extreem koude of hete temperaturen, en meer.
- Uitdroging en/of slechte voeding kunnen leiden tot krampen, verrekkingen en vermoeidheid, wat bijdraagt aan ernstiger blessures.
De meest voorkomende blessures bij padel
Hoewel het geen contactsport is zoals rugby of voetbal, waar de meeste blessures het gevolg zijn van botsingen met andere spelers, worden bij padel de spieren, gewrichten en het skelet zwaar belast, wat het tot een fysiek veeleisende activiteit met een niet te verwaarlozen risico op blessures maakt. Een van de meest voorkomende problemen is een schouderblessure, vaak gemanifesteerd als tendinitis of slijmbeursontsteking.
De meest voorkomende blessure is tenniselleboog (algemeen bekend als 'tenniselleboog'). Het hangt voornamelijk af van het gebruikte racket en kan problemen veroorzaken aan de spieren van de onderarm en de ellebooggewrichten als het te stijf is, met een klein sweet spot, ontbreekt demping van schadelijke trillingen, of niet geschikt is voor het vaardigheidsniveau van de speler.
Ongemak aan de achillespees volgt, gerelateerd aan de keuze van schoeisel en de invloed ervan op het spierpeesstelsel. Voor frequente richtingsveranderingen kiest u lichte schoenen met een lage hiel-tot-teen-drop en enige flexibiliteit. Voor minder veranderingen kiest u een zwaardere schoen met goede impactdemping.
Ten slotte zijn lage rugklachten typerend voor een sport als padel, waarbij speelposities veel stops en starts omvatten en een laag zwaartepunt vereisen. Dit kan de onderrug belasten, inclusief de bilspieren, om tractie te behouden en klaar te zijn voor plotselinge sprints en sprongen.
Hoe blessures in padel te voorkomen
Ondanks dat padel toegankelijk is voor spelers van verschillende atletische niveaus, is de eerste regel om het risico op blessures te verminderen, het vermijden van de 'doe-het-zelf' aanpak en de sport pas te benaderen na een juiste fysieke voorbereiding. Dit betekent:
- Minstens één keer per week, voeg versterkende oefeningen toe om het fysiek-spierwerk te verbeteren, gericht op niet alleen de onderste ledematen maar ook op armen en de kern.
- Besteed speciale aandacht aan de pre- en post-wedstrijdfases: vooraf, enkele minuten hardlopen en enkele oefeningen om de spieren geleidelijk te activeren, en achteraf, enkele minuten stretchen.
- Idealiter moeten mobiliteitsoefeningen worden opgenomen in je trainingscyclus om de flexibiliteit te verbeteren en proprioceptieve gymnastiek voor beter evenwicht en coördinatie.
- Kies de juiste uitrusting: schoenen met goede grip en demping of lichtgewicht en flexibel voor mobiliteit en richtingsveranderingen; een racket dat geschikt is voor je speelstijl en trillingen goed absorbeert; compressiekousen om de beweging te ondersteunen.
Biomechanical technical socks for padel and tennis
De FLOKY padel- en tennis sokken ondersteunen de atleet met gelokaliseerde compressie: het verbeteren van stabiliteit, helpen bij beweging, het vergemakkelijken van atletische gebaren, bescherming tegen blessures en het versnellen van het herstel.
De specifieke constructie van de S-SMASH sock, de eerste specifieke biomechanische sok voor padel en tennis, vergemakkelijkt de terugkeer van de voet naar de uitgestrekte positie, dempt de impact met de grond en zorgt voor een gevoel van voortstuwing. Dankzij innovatieve zeefdruktoepassingen, ontworpen op basis van biomechanische principes, garandeert S-MASH stabiliteit voor de voet, voorkomt het blessures en ontstekingen als gevolg van frequente sprongen, plotselinge bewegingen en snelle sprints, en versnelt het herstel na training of wedstrijd.