Epicondylitis, ofwel tenniselleboog, is wanneer de pezen die de onderarmspieren verbinden met de buitenkant van de elleboog (laterale epicondyl) ontstoken raken. Het is een degeneratieve aandoening die, als deze niet goed wordt behandeld, in de loop van de tijd verergert. Voortdurend en overmatig gebruik van de elleboog is de belangrijkste oorzaak, en de leeftijdsgroep die het meest wordt getroffen, is tussen de 30 en 50 jaar.
Epicondylitis treft niet alleen tennisspelers, maar heeft de bijnaam "tenniselleboog" gekregen omdat tennis een sport is die druk uitoefent op het ellebooggewricht en de musculoskeletale structuren die door de aandoening worden aangetast. Er zijn ook andere activiteiten, niet gerelateerd aan sport, die het begin van deze aandoening kunnen veroorzaken (zoals langdurig werken aan een computer).
Oorzaken en symptomen van tenniselleboog
Bij voortdurend overmatig gebruik van de elleboog kan ontsteking optreden in de spieren en pezen die aanhechten aan de laterale epicondyl en verantwoordelijk zijn voor het strekken van de pols of vingers van de hand.
In het begin treft de pijn alleen de pezen en neemt toe bij activiteiten die de spieren van het aangetaste lichaamsdeel vereisen. Bij langdurig overmatig gebruik kan de pijn uitstralen naar de onderarm en zelfs in rust aanhouden, wat leidt tot een geleidelijke afname van de functie van hand, pols en elleboog.
Symptomen ontwikkelen zich geleidelijk. In de meeste gevallen begint de pijn met milde intensiteit en verergert langzaam gedurende weken en maanden; het beloop kan acuut of chronisch zijn.
In sommige gevallen kan het ook beperkend worden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten omdat het de beweging van de arm belemmert. De meest voorkomende symptomen zijn:
De gezondheid van de elleboog kan worden geanalyseerd met een röntgenfoto, die calcificaties in de weefsels op de aanhechting van de korte radiale extensor van de hand kan laten zien. Een MRI kan helpen de diagnose te bevestigen.
Hoe een tenniselleboog te behandelen
Epicondylitis is over het algemeen een aandoening die spontaan verbetert, maar er zijn stappen die gevolgd kunnen worden om het verdwijnen van symptomen te vergemakkelijken.
Ontstekingsremmende medicijnen. Het nemen van een pijnstiller of ontstekingsremmer voor tenniselleboog kan helpen bij het beheersen van pijn en het verminderen van ontstekingen; paracetamol en ibuprofen kunnen worden gebruikt als topische preparaten of via orale inname.
Rust. Overbelast de elleboog niet, maar laat deze ook niet immobiel. In veel gevallen is het dragen van een elastisch omhulsel over de onderarm 's nachts voldoende om symptomen te verminderen.
Fysiotherapie. Toepassing van manuele technieken (massage en manipulatie), oefeningen of behandelingen, kan helpen de genezingstijd van de aandoening te verkorten.
Chirurgische ingreep. Alleen als, ondanks de behandeling, de symptomen aanhouden en invaliderend worden; over het algemeen is de maximale toegestane behandeltijd, voordat er overgegaan wordt tot een operatie, 6 maanden.
Tenniselleboog: oefeningen voor behandeling en preventie
Enige aandacht om overmatige belasting en herhaalde bewegingen te vermijden, kan helpen om het begin van de aandoening te voorkomen. Bovendien kunnen rek- en krachtoefeningen voor de polsextensoren, rekoefeningen om de elleboog te strekken, de hand te sluiten en de pols te buigen met een lichte ulnaire deviatie, nuttig zijn. Als je niet in de acute fase zit, kun je werken door samentrekkingen uit te voeren (bijvoorbeeld met het gebruik van een schuimbal om vast te houden).
Epicondylitis: oefeningen om te vermijden
Als men wil doorgaan met trainen in de sportschool, moet men geen oefeningen uitvoeren die betrekking hebben op het hele bovenste lidmaat, zoals gewichten en liften. Daarom moeten alle machines die de elleboog, pols en handgewrichten kunnen belasten, worden vermeden.
FLOKY-armband ter ondersteuning van spieren in de onderarm en elleboog.
Naast specifieke en preventieve oefeningen is een goede remedie om pijn of pijn als gevolg van tenniselleboog te verminderen het gebruik van kledingstukken die zijn ontworpen voor de behandeling van dergelijke aandoeningen en die samenwerken met lichaamsbewegingen. In dit verband heeft FLOKY NO-STRAIN ontwikkeld, een biomechanische mouw ontworpen voor de vermindering van trillingen die leiden tot ontstekingsproblemen en blessures, bijzonder geschikt voor sporten zoals tennis, hoewel geschikt voor degenen die gewoonlijk sporten beoefenen die mechanische armbewegingen betrekken.
De FLOKY-mouw beschermt en ondersteunt de elleboog, onderarm en alle pees- en spierdelen van de atleet, dankzij de stabilisatie die wordt gegenereerd door de compressie van de stof in combinatie met biomechanische toepassingen; ze bieden onmiddellijke verlichting van trillingsstress, resulterend in verminderde ontstekingsaandoeningen en blessures.